Happy Half Year!

Happy Half Year!

Vandaag, op 1 juli, is dit retailjaar precies doormidden. Het was gelukkig lang niet zo turbulent als vorig jaar: de economie trekt flink aan en het consumentenvertrouwen is behoorlijk gestegen. Maar het blijft flink aanpoten om actueel en authentiek te zijn.

Extreem weer

Vorige week hoorde ik tijdens MENspiration van Euretco in Ede meteoroloog Dennis Wilt spreken. Hij vertelde dat hij dol is op de seizoenen en de weerextremen die we meemaken. Een hittegolf voor het officieel zomer is, dat kwam nog niet veel vaker voor.

Dat extreme weer leert ons ook lessen over het retailbeleid. Hoewel de fashionwereld de seizoenen steeds meer loslaat, zijn veel retailers nog steeds niet in staat flexibel en adequaat in te spelen op wisselende weersomstandigheden. Zo zitten sommige nu in de voorbereidingen van de zomeruitverkoop en de najaarscollectie, terwijl de mussen bijna letterlijk van het dak vallen. Kortom: retailers moeten keuzes maken in het veranderende retaillandschap en consumentengedrag. Onderneem meer in het ‘nu’, wees actueel en relevant.

Efteling-sprookjes

Wie wil groeien, moet dus soepel meebewegen en een authentiek verhaal vertellen. Attractiepark De Efteling doet het goed op beide vlakken: ze spelen handig in op de seizoenen (Winter Efteling!), zijn méésters in storytelling en maken slimme keuzes voor de toekomst.

Zo blijkt in Kaatsheuvel nog ruimte voor uitbreiding van attracties en sprookjes. Precies vandaag opende de duurste Efteling-attractie ooit: Symbolica. De Efteling is wat bezoekersaantallen betreft nu al het grootste attractiepark van Nederland en zit Europees gezien in de top vier. Om al die bezoekers te herbergen wordt hard gewerkt aan het nieuwe vakantiepark Loonsche Land, dat dit jaar nog open moet gaan. Grote kans dat die top-3 dan binnen bereik komt.

Nog even en dan mogen we de tijd nemen om het eerste half jaar te laten bezinken. Even herbezinnen en dan weer plannen smeden voor een succesvolle tweede helft en een goede start van 2018.

Ik wens je goede, geïnspireerde zomermaanden. Kom uitgerust terug van vakantie. We zien elkaar snel weer.

Fijne zomer!

Ronald Fecken